In het Arnhemse centrum is door de gemeente Arnhem in 2016 het project Rodenburgstraat opgestart: elf kavels werden aangeboden voor particulier opdrachtgeverschap. Op elk kavel wordt één eigen woning gerealiseerd waar gewoond en gewerkt wordt.
In het ontwerp van deze woning is de begane grond als atelier ingevuld en wordt op de bovenliggende verdiepingen gewoond. Dit gaf aanleiding voor een concept met een programmatische splitsing tussen een beneden wereld, welke zijn verbinding zoekt met de straat en een meer afgezonderde bovenwereld. Door deze splitsing ontstaat er een tussenzone in de massa: een open leefgebied met subtiele zoneringen en een extra hoog plafond. Daglicht krijgt hierbij de kans om tot diep in de woning door te dringen. De houten buitengevel van de privé vertrekken vouwt zich daarnaast naar binnen om als plafond en bepaald de sfeer voor het interieur van deze bel-etage.
De trap is hierbij naast een functionele, ook de esthetisch verbindende factor. In de onderbouw is de trap ondergeschikt en maakt hij deel uit van een houten meubel dat zich van binnenuit tot in de gevel doorzet. Op de bel-etage is de houten trap de echte blikvanger en lijkt hij zwevend uit het plafond neer te dalen. Afhankelijk van je positie in de ruimte oogt de trap daarbij transparant of juist zeer massief.
Opdrachtgever: particulier
Status: gerealiseerd
Jaar: 2019
Programma: wonen
Projectteam: Harm Diesvelt, Lianne Goosen, Bryan Klein Bluemink