Wonen op kwekerij Veelzorg

Midden tussen de bloembollenvelden bij Hillegom ligt het complex van Kwekerij Veelzorg. Hier begon in 1822 Rutgerd Veldhuyzen van Zanten zijn kwekerij. Vijf generaties teelden er aanvankelijk aardappelen en groenten, vanaf 1850 vooral tulpen, hyacinten en narcissen. Bij de kwekerij kwamen bollenschuren, een kantoor en de kwekerswoning Vredehof en Veelzorg groeide uit tot een bloembollenexportbedrijf. In 1990 sloot het bedrijf zijn deuren. Voor kwekerij Veelzorg is een restauratieplan ontwikkeld voor de oude bollenschuren en herbestemming van het gehele complex.

Bij de restauratie en herontwikkeling zijn zoveel mogelijk authentieke details bewaard gebleven. De grote bollenschuur is herbestemd tot zes loftwoningen en op de positie van de narcissenloods zijn twee nieuwe woningen in de contour van de oude loods gerealiseerd. Het kantoor van het bloembollenbedrijf is ingedeeld als kantoor- en archiefruimte voor de Vrienden, evenals de helft van de hyacintenholkamer.

Aan de voorzijde van het terrein zijn in de stijl van de overige gebouwen vier nieuwbouwwoningen verrezen, die op dusdanige wijze zijn gebouwd dat vanaf de straatzijde (de Stationsweg) weer zicht is op de monumentale bollenschuur. De woningen zijn gebouwd met een klassiek uitstraling door ambachtelijke materialen als baksteen, hout en keramische dakpannen te gebruiken.

Opdrachtgever: BOEi

Status: gerealiseerd

Jaar: 2018

Programma: 12 woningen en kantoorruimte

Projectteam: Lianne Goosen, Dominic Dirkse van den Heuvel, Vincent van Vuuren, Jesse Wichmann, Guus Schilderman

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, of een idee voor een project waarbij u ons goed kan gebruiken. Neem direct contact op via mail of telefoon. Wij helpen u graag verder.

Adres
Kerkallee 43
6882 AM Velp

Direct contact
026 – 361 38 12
architecten@hurenkamp.nl

KvK nummer: 09090353
Lid BNA / Bond van Nederlandse Architecten

X
Beeldmerk