Wonen op een bijzondere plek in het hart van Kilder. Er zijn in de voormalige pastorietuin van de Johannes de Doperkerk vijf geschakelde patiowoningen gerealiseerd. De woningen oriënteren zich naar de Molenweg, maar volgen ook de richting van de kerk en de pastoriewoning. Hierdoor ontstaan er diverse verspringen in de rooilijnen en vormt zich een patioachtig karakter. Dit wordt versterkt in materialisering en hoogteaccenten, waardoor er een levendig straatbeeld ontstaat.
De patiowoningen zijn uitgevoerd als levensloopbestendige woningen. Bij het ontwerp van de woning is gezocht naar een schakeling van ruimtes, waarbij een overgang is gemaakt van openbaar (straat, tuin, voordeur) naar privé (badruimte, slaapkamer). Alle binnenruimtes worden aan buitenruimtes gekoppeld, waardoor het gevoel ontstaat dat er overal lucht en licht is. De Johannes de Doperkerk blijft zowel vanuit de straat als de patiotuinen goed zichtbaar.
In de nabije toekomst gaat ook de Johannes de Doperkerk onderdeel uitmaken van dit nieuwe woongebied. De kerk is inmiddels aan de eredienst onttrokken en wordt herbestemd naar acht appartementen. Waarschijnlijk zal er in de toren een dagkapel voor de lokale bevolking worden gerealiseerd.
De kerk, in 1885 ontworpen door de bekende architect Alfred Tepe, is een gemeentelijk monument en de bouwkundige ingrepen zoals raamopeningen en balkons worden met zorg voor behoud van het bestaande beeld ontworpen. De door pater Humbert Randag ontworpen glas-in-lood vensters worden ingepast in het plan. De overige ramen blijven waar mogelijk behouden. In het interieur zijn de karakteristieken van de kerk ook zoveel mogelijk behouden. Zo blijven mozaïeken vloeren deels zichtbaar en zijn er nog wijwaterbakjes terug te vinden. Het inpassen van gewelven en bundelpijlers zorgen in het nieuwe interieur voor een bijzondere sfeer.
Opdrachtgever: Boerstal Bouw BV
Status: Gerealiseerd/ voorlopig ontwerp
Jaar: 2023
Programma: 5 patiowoningen/ 8 appartementen
Projectteam: Bart Geurts, Vincent van Vuuren, Jesse Wichmann