Moskee Arnhem, samen verbinden in een stralende wijk

Het is een misvatting dat moskeeën alleen rustige en verstilde gebedsplaatsen zijn. Het zijn juist bruisende gastvrije centra van sociale en culturele gemeenschapsactiviteiten. Ontmoetingsplekken waar mensen samenkomen, niet alleen om te bidden, maar ook om sociale interactie te hebben en de banden binnen de gemeenschap te versterken. Een plek waar ambachten en de aloude traditie van gastvrijheid in ere wordt gehouden. De moskee als een buurthuis voor de (Arnhemse) gemeenschap.

We hebben beoogd om de levendigheid en interactie van binnen de Islamitische gemeenschap te laten ‘verweven’ met die van de wijk. Een hernieuwde interpretatie van de Avlu, de traditionele binnenplaats, gaf aanleiding om een overgangsgebied aan de ruimtelijke programmering toe te voegen. Een buffer tussen de drukte van het dagelijkse leven en de bezinning van het gebed. Als een verlenging van de openbare ruimte (met schuifwand voor de nodige scheiding) en geopende deuren voor een laagdrempelige toegang tot de publieke functies. Een tweede volume met de gebedsruimte verheft zich boven het aardse.

Het ontwerp is geworteld in traditie en toch eigentijds in materiaal en technologie. Het concept van ‘weven’ uit zich niet alleen in de functionaliteit, maar ook in de architectuur. De geometrische vormen op het bouwdeel dat zich voegt naar de wijk verwijst naar de traditionele Islamitische kunst, terwijl het op Mekka georiënteerde volume de hedendaagse Nederlandse vormgeving verbeeldt. De Nederlandse baksteen en de Islamitische geometrie als een sociaal herkenningspunt met de samensmelting van verschillende culturen. Het Islamitisch Gemeenschapscentrum Ayasofya verbindt gebruiker, bewoner, wijk en stad. Samen verbinden in een stralende wijk.

Opdrachtgever: Islamitische Unie Ayasofya Arnhem

Status: competitie (2e plaats)

Jaar: 2023

Programma: Gebedsruimten, publieke ruimten, leslokalen

Projectteam: Harm Diesvelt, Bart Geurts

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, of een idee voor een project waarbij u ons goed kan gebruiken. Neem direct contact op via mail of telefoon. Wij helpen u graag verder.

Adres
Kerkallee 43
6882 AM Velp

Direct contact
026 – 361 38 12
architecten@hurenkamp.nl

KvK nummer: 09090353
Lid BNA / Bond van Nederlandse Architecten

X
Beeldmerk