Wonen in een chocoladefabriek

De Ringersfabriek behoort tot het weinige industriële erfgoed dat bewaard is gebleven in Alkmaar. Het fabriekscomplex werd in 1920 opgericht en is tot 1950 in verschillende fases uitgebreid. In 1972 is de fabriek gestopt en volgde er een periode van tijdelijke functies. In de jaren daarna is de fabriek in verval geraakt en er werd zelfs sloop overwogen.

Vanaf 2014 is de herontwikkeling van de fabriek en het omliggende terrein gestart. Het huidige bedrijventerrein wordt getransformeerd tot levendige nieuwe stadswijk, met de Ringersfabriek als betekenisvolle plek. De Ringersfabriek gaat een hoogwaardige verbinding vormen tussen de binnenstad en het Ringerskwartier. Er komen in de fabriek 73 appartementen, gelegen op de 1ste tot en met de 5de verdieping. De begane grond van de fabriek wordt gevuld met publiek toegankelijke functies, voornamelijk horeca.

Behoud van de bestaande kwaliteiten en de afleesbaarheid van de ontwikkelingsgeschiedenis vormen het uitgangspunt voor de herbestemming van de fabriek. Op zorgvuldige wijze wordt de fabriek aangepast en aangevuld met nieuwe kwaliteiten zodat het een duurzaam en comfortabel gebouw wordt. Nieuwe toegevoegde elementen zoals balkons, een 2e entree voor de foodhal en een drietal optoppingen worden eigentijds vormgegeven geïnspireerd op industriële vormen en materialen.

Opdrachtgever: Ten Brinke Group

Status: in ontwikkeling

Jaar: 2019

Programma: publiek toegankelijke ruimten en 73 woningen

Projectteam: Lianne Goosen, Bart Geurts, Boudewijn van Ommeren, Guus Schilderman, Vincent van Vuuren, Henk van Harsselaar

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, of een idee voor een project waarbij u ons goed kan gebruiken. Neem direct contact op via mail of telefoon. Wij helpen u graag verder.

Adres
Kerkallee 43
6882 AM Velp

Direct contact
026 – 361 38 12
architecten@hurenkamp.nl

KvK nummer: 09090353
Lid BNA / Bond van Nederlandse Architecten

X
Beeldmerk