Gebouw B04, landmark voor Hengelo

Aan de Tuindorpstraat in Hengelo (Ov.) bevindt zich het voormalige Hazemeijer complex. Het fabrieksterrein vind zijn oorsprong in 1914. Na een periode van economische groei is het complex gegroeid tot een gebied van ruim 3 hectare, met daarop acht monumentale fabrieksgebouwen. In deze gebouwen werden elektronische apparaten en schakelmateriaal geproduceerd. Door verplaatsing van de productie eind jaren negentig, verloor het complex zijn functie. In 2009 is begonnen met de transformatie van het complex en sindsdien hebben meerdere gebouwen een nieuwe bestemming gekregen.

Gebouw B04 als ‘nieuwste’ behouden gebouw is door zijn positionering, hoogte en uitvoering een opvallend geheel tussen de omringende oudere bebouwing. Het gebouw is een voorbeeld van het nieuwe bouwen waarin functionaliteit, symmetrie, transparantie, ruimte, licht en lucht uitganspunt vormden. Door de toepassing van kolommen met paddestoelvloeren werd een grote mate van vrije indeelbaarheid gecreëerd. Het gebouw is constructief gedimensioneerd op een mogelijke optopping van 10 meter. Hierdoor is het gebouw heel geschikt om te transformeren naar wonen. In de fabriek worden 76 appartementen gerealiseerd, variërend van 50 m2 tot 115 m2. Het gebouw wordt opgetopt met 3 bouwlagen waardoor het gebouw nog meer een landmark voor haar omgeving wordt.

Het behoud van de historische identiteit van het meerlaagse fabrieksgebouw vormt de basis van het ontwerp. De bestaande gevel wordt hersteld en de karakteristieke torens blijven prominent aanwezig. Extra daglicht wordt middels twee grote sparingen tot diep in het gebouw gebracht. De nieuwe optopping van 3 bouwlagen is passend contrasterend ontworpen. In de buitenschil is verschil gemaakt in gevellijn, materiaal en verdeling en wordt een passende balans tussen oud en nieuw gecreëerd. In het gebouw staat de gemeenschappelijke binnentuin centraal. Dit wordt de plek waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. De begane grond blijft beschikbaar voor creatieve ondernemingen. Parkeren vindt deels in de kelder en deels op het vernieuwde voorterrein plaats.

Opdrachtgever: BOEi en Roelofs & Haase

Status: voorlopig ontwerp

Jaar: 2020-2022

Programma: commerciële ruimten en 76 appartementen

Projectteam: Lianne Goosen, Bart Geurts, Boudewijn van Ommeren, Jesse Wichmann, Bob Janssen

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, of een idee voor een project waarbij u ons goed kan gebruiken. Neem direct contact op via mail of telefoon. Wij helpen u graag verder.

Adres
Kerkallee 43
6882 AM Velp

Direct contact
026 – 361 38 12
architecten@hurenkamp.nl

KvK nummer: 09090353
Lid BNA / Bond van Nederlandse Architecten

X
Beeldmerk