Wonen en recreëren in gereconstrueerde monumentale boerderij

Deze monumentale boerderij in de Ooijpolder, gelegen aan de dijk naast uitspanning Oortjeshekken, is in 2017 door een brand getroffen met een dermate omvangrijke schade dat het monument als bijna volledig verwoest werd beschouwd.

De planvorming bestaat uit het reconstrueren van het casco vanuit een monumentaal perspectief en met de herbestemming van het achterhuis tot recreatiewoningen voorziet het plan daarnaast in de behoefte aan hoogwaardige vakantiewoningen voor recreanten in de polder.

Het voorhuis behoudt zijn functie als woning voor eigen gebruik. De ingrepen zijn terughoudend van aard, waarbij zoveel mogelijk historisch materiaal wordt hergebruikt. De nieuw toegepaste materialen sluiten zoveel mogelijk aan bij de historische.

De recreatiewoningen zijn onderdeel van de schuur met een zichtbare gebintconstructie en verblijf onder de rieten kap. De oorspronkelijke hoofdvorm van de boerderij blijft behouden, echter voor voldoende daglichttoetreding en het creëren van buitenruimten is aan de zuidwestzijde een deel van pannenbedekking vrijgemaakt voor een lamellendak. Binnen en op het terras is er een vrij uitzicht over de landerijen en ervaar je de rust van het leven op een boerderij.

Het resultaat is een bekwame inpassing van monumentale onderdelen gecombineerd met moderne constructies tot een verantwoorde reconstructie van het exterieur. Dit in combinatie met wooneenheden als uitbreiding van de recreatieve mogelijkheden van het gebied zorgt voor een maximaal haalbaar wooncomfort met behoud van de bijzondere karakteristiek.

Opdrachtgever: Fam. Reijnen

Status: opgeleverd

Jaar: 2020

Programma: wonen

Projectteam: Lianne Goosen, Vincent van Vuuren, Henk van Harsselaar

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, of een idee voor een project waarbij u ons goed kan gebruiken. Neem direct contact op via mail of telefoon. Wij helpen u graag verder.

Adres
Kerkallee 43
6882 AM Velp

Direct contact
026 – 361 38 12
architecten@hurenkamp.nl

KvK nummer: 09090353
Lid BNA / Bond van Nederlandse Architecten

X
Beeldmerk