Wintertuin Baarn

Dit onderzoek is uitgevoerd om de ruimtelijke kansen van de botanische kas te analyseren en een passend antwoord te formuleren voor een nieuwe functie. De meer dan 100 jaar oude wintertuin van het Cantonspark in Baarn heeft de status rijksmonument. De tuin met wintertuin behoorde van oudsher toe tot de nabij gelegen Huize Canton (van oorsprong in Chinese stijl opgetrokken) en is later overgedragen aan de Nederlandse staat die het bestemde als botanische tuin voor de Rijksuniversiteit Utrecht. De universiteit vertrok en de kas kwam leeg te staan.

De bestaande wintertuin heeft een uniek karakter met zijn fragiele, slanke constructie en volledig glazen dak. Het symmetrische opgezette gebouw heeft een hoge middenbeuk met twee lagere vleugels voorzien van een kelderbak. Een overgebleven Canarische dadelpalm vormt het middelpunt in het interieur van één grote ruimte. Het antwoord op de aanwezige kwaliteit is gevonden in de toevoeging van een eenduidig ferm element dat zowel de drager van de ruimte is, diverse afzonderlijke ruimten weet te creëren, als ook ingezet kan worden als meubel. Inspiratie voor de vormgeving is gehaald uit het oorspronkelijke opgekrulde dak van Huize Canton. Een vegatatiewand complementeert het interieur.

Opdrachtgever: BOEi

Status: studie – niet gerealiseerd

Jaar: 2016

Programma: Multifunctionele ruimte

Projectteam: Harm Diesvelt, Vincent van Vuuren

Neem contact met ons op!

Heeft u een vraag, of een idee voor een project waarbij u ons goed kan gebruiken. Neem direct contact op via mail of telefoon. Wij helpen u graag verder.

Adres
Kerkallee 43
6882 AM Velp

Direct contact
026 – 361 38 12
architecten@hurenkamp.nl

KvK nummer: 09090353
Lid BNA / Bond van Nederlandse Architecten

X